A növényvédő gépek felülvizsgálata 2016. november 26-ig meg kell történjen! Éppen ezért a www.ngea.hu weboldalunkon megtalálhatóak a gépek felkészítésére és ellenőrzésére vonatkozó információk, melyek a tevékenységünk menü, letöltések almenüjében érhetőek el. A vizsgálatokról bővebben ugyanitt tájékozódhatnak, míg a vizsgálatok aktuális díjai, az alállomások honlapjain kerülnek feltüntetésre.

Megkezdődött az új SAPS (területalapú támogatás) előlegének folyósítása pénteken a gazdák számára.
Fazekas Sándor miniszter Úr kiemelte: Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyek élnek az akár 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével (a mérték eddig maximum 50 százalék volt).
Az új SAPS előlege legfeljebb 31 868 forint lehet hektáronként.
Továbbá, ma kaptuk meg egy ügyfelünk határozatát, megindult a zöldítés előleg kifizetése is!

A szőlő ára a várakozások szerint 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.

Az év első nyolc hónapjában megduplázódott az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok forgalma, míg a jelzés nélküli boroké több mint a felére esett – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. Az AKI adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége több mint 2 százalékkal nőtt 2015 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A fehérborok iránt 6 százalékkal volt nagyobb a kereslet, mint egy évvel korábban. A vörös- és rozéborok iránti kereslet enyhén, 2 százalékkal visszaesett a megfigyelt időszakban. Az árak is emelkedtek, a hazai borok feldolgozói értékesítési ára 8 százalékkal volt magasabb a 2015. január-augusztus közötti időszakban, mint egy évvel korábban. A fehérborok 4 százalékkal, a vörös- és rozéboroké 14 százalékkal drágultak.

Szeptember első napjai még a nyár, mi több, a rekkenő hőség jegyében teltek, a hőhullám épp elsején ért tetőpontjára 35-38 fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A szárazabb talajú szabolcsi-beregi tájakon mértük a legmelegebbet ezen a napon, akkor Tisztaberek állomáson 37,9°C-ig kúszott a hőmérő higanyszála. A rekord közeli meleg periódust követően lassú, de határozott lehűlés kezdődött, a beszivárgó hűvösebb levegő hatására a hét legvégén már átlag alatti értékeket mértünk, a legmelegebb órákban is csupán 18-23 °C-ot. A heti középhőmérséklet mindent egybevetve még így is 4-6 fokkal az ilyenkor szokásos érték felett alakult.